BIO-Paraszt Bővebben

Hazánkban egy év alatt egy fő körülbelül 200 kg zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt. Gyümölcsfogyasztásunk kb. 70%-át hazai termesztésű, míg kb. 30%-át külföldi termesztésű gyümölcsök teszik ki. Zöldségek esetén: kb. 85%-ban hazai és kb. 15%-ban import zöldségeket fogyasztunk. A vegyszerek visszaszorítása és a vegyszermaradványok ártalmatlanítása minden fogyasztó számára életbevágó kérdés. Kiemelkedően fontos gyermekek esetében. Testtömegükhöz képest ugyanazon gyümölcs/zöldség vegyszermaradványai nagyobb arányt jelentenek egy felnőtt testtömegéhez viszonyítva. Relatíve nagyobb dózissal „fertőződnek”. A legtöbb szülő és hozzátartozó jó szándékúan egy gyermek vagy egy legyengült szervezet számára kifejezetten a gyümölcsfogyasztást javasolja vitamin utánpótlásként. Helytelen termesztéstechnológiával előállított gyümölcsök és zöldségek azonban a vitaminok mellett mérgező vegyszermaradványokkal is ellátják szervezetünket. A növényvédő szerek krónikus egészségkárosító hatása jól ismert. Hajlamosak a bioakkumlációra, mely a szervezetben – zsírszövetekben – való felhalmozódást jelent, valamint biomagnifikációra, azaz a táplálékláncon belüli feldúsulásra is. Nemzetközi vizsgálatok kimutatták, hogy a természetes gazdálkodásból származó zöldség- és gyümölcsfélék valamint élelmiszerek szignifikánsan kevesebb növényvédőszer-maradványt tartalmaznak, mint a hagyományos termesztéssel előállítottak. Elszennyeződött világunkban egyre nő azon termelők száma akik célkitűzése igazodik a fogyasztók igényeihez, hogy olyan élelmiszereket állítsanak elő, amelyek nem tartalmaznak az egészségre káros vegyületeket, vegyszermaradványokat. Az SCD EM-technológia által a természet egyedülálló erejét felhasználva lehetőségünk nyílik a vegyszermentes és környezetbarát „fenntartható mezőgazdasági termelés" megvalósíthatására.

Tapasztalatok az AGRO probiotikus termésnövelő készítményről

bioparaszt 2011.03.18. 19:32

 Eine neue Landwirtschaft ist geboren c. cikk fordítása.

 
(A cikkben „ME-tecn-EM”-nek, vagy röviden EM név, a Magyarországon AGROként ismert termék nyugateurópai elnevezése)
 
A nevem Enrico Marrocco 15 éve környezetbarátmezőgazdálkodást tűztem ki célként magamnak és ezért olyan anyagok és utak keresésén vagyok, amelyek ezt lehetővé teszik, úgy, hogy a talajt, vizeket és levegőt védik és mégis gazdaságosan alkalmazhatóak.
 
 A tapasztalataim melyeket megszereztem, nagy segítségemre voltak, mivel ezen keresztül bepillantást nyertem a fontos talajbiológiai mechanizmusokba és a talajt meghatározó növényi megbetegedések területére. Világossá vált számomra, hogy a talajok, melyeket hosszú időszakokon keresztül intenzíven használnak, olyan mértékben károsodottak, hogy csak egy alapos regenerálás állíthatja vissza a megfelelő terméshozamot, megkímélve egyidejűleg a környezetet.
 
Ezekről a mikroorganizmusokról olvasva viszont teljesen meg voltam győződve hatékonyságukról és addig próbálkoztam, amíg – köszönve Prof. Higa útmutatásának – egy működő alkalmazási rendszert fejlesztettem ki, mellyel meggyőző eredményeket értem el. Ennek a technikának az „ME-tecn-EM” nevet adtam, ami annyit jelent: Microorganismi Efficaci tecnicamente applicati da Enrico Marrocco (Effektív Mikroorganizmusok, Enrico Marrocco által alkalmazva). A tények bizonyítják a feltételezésemet, mert időközben bebizonyosodott, hogy az EM akkor tud a legjobban működni, ha az alapproblémát az alkalmazás előtt megfelelően, alaposan feltárjuk és megértjük.
 
Aki Prof. Higa elméletét gyakorlatra váltja, a jövőben teljes harmóniát tud létrehozni a környezettel a termesztésben és a betakarításban is.
 
Az elmélet
 
A betegségek és a növekedési zavarok a növénytermesztésben, a mezőgazdasági ökoszisztéma megzavart egyensúlyának következményei. Ezért megoldásként a különböző növényi kórokra és hiányosságokra keresni kell a megzavart egyensúly helyreállításának lehetőségét a növény és annak környezete között.
 
Azon tényezők között, melyek a biodiverzitást meghatározzák a mezőgazdaságban, a mikrofauna óriási jelentőséggel bír, hiszen többek között képesek a növények saját védekező rendszerét támogatni, melyekkel felvehetik a harcot különböző környezeti ártalmakkal szemben is. A mikroorganizmusok tápanyagokat tárnak fel, elősegítik a humuszképződést és támogatják a környezet biológiai egyensúlyát, mindezt az effektív dominanciahatásuk által is, amelyről Prof. Higa a mikroorganizmusok rendszeréről szóló elméletében ír.
 
A gyakorlat
 
Ennek az elméletnek a gyakorlatba ültetése az EM, amely, korrekt alkalmazás esetén több mint nagyszerű eredményekhez vezet. Bizonyításként néhányat az eredményeim közül bemutatok.
 
A majdnem mindennapos tapasztalatok egy részéről van szó, melyekről a tevékenységem során a környezetemben, mint számtalan zöldségtermesztő gazda tanácsadójaként végezni tudtam. Lényeges mérföldkő, a vidékemen lévő számos olajüzem szennyvizének használata. Ez az olajjal terhelt szennyvíz már hosszú ideje kellemetlenséget jelentett, és most viszont trágyaként tudtuk alkalmazni. Egyidejűleg két problémát oldottunk meg:
 
a környezet megterhelését
a talaj elszegényesedését
A következő beszámolók és képek egyértelműen dokumentálják, hogy a MEtecn-EM alkalmazásával ott is megoldást találtunk, ahol már az összes konvencionális anyag kudarcot vallott.
 
Gyakorlati példák
 
A cseresznyeparadicsomok ültetése nyáron
 
Az ültetés, az olajpréselés maradékaival trágyázott és az ültetési idő előtt EM-mel kezelt talajba történt. Az eredmények nagyszerűek voltak, hiszen egy fontos célt értem el: az olajüzemek szennyvizeit trágyaként tudtam alkalmazni.
 
A következőkben leírt eredmények a gazda türelmének is köszönhetőek, mivel az ME-tecn-EM felhasználásnál gondosan megtartotta minden utasításomat.
 
 A terméshozam minőségileg és mennyiségileg is megfelelő volt, annak ellenére, hogy a növények meglehetősen alacsony lefedés alatt nevelkedtek. A növények az aratás (begyűjtés) után is még frissek voltak, ami azt jelenti, hogy egy magasabb takarással még tovább teremtek volna. (lásd. 1a ábra  )
Meglepően ép gyökérzet. Ez azért lehetséges, mert az alsó növényi rész tovább növekedett.
 
 
 A növények a kezdetektől fogva csak ME-tecn-EM-mel lettek kezelve és semmilyen kártevő mentesítő kezelésnek nem lettek alávetve. A talaj trágyázása az olajmaradvánnyal semmilyen gyomosodást nem eredményezett, ami egy további pozitívum a környezetbarátságra és a lebonthatóságra nézve is.
 
A fejes saláta „lattuga Romana” vetése ősszel
 
Ennek a tipikus helyi fejes salátának a vetését az őszi ciklusban ugyanazok a folyamatok követték, mint a cseresznye paradicsomok ültetésénél. Vetésük az olajpréselés maradékaival trágyázott és az ültetési idő előtt EM-mel kezelt talajba történt. (lásd 2.-3. ábra). A növények fejlődése optimálisan ment végbe, és feltűnő volt a gyomok hiánya, amit az olajmaradékok és az EM kombinált alkalmazásával értünk el.
 
 
A saláta uborka vetése homokos talajba
 
A tulajdonos gazda a növények gyökérlabdáit fertőtlenítésként kémiailag kezelte. Ez a kezelés viszont a gyökérzetet felégette és a növények fejlődését megzavarta, ahogy a 4. ábrán látható. A tulajdonos tőlem kért tanácsot, mert a termés ilyen veszélyeztetése financiálisan 9500 euro lett volna, továbbá a ráfordított munkaidő és más költségek is komoly kárt jelentettek. Azonnal ME-tecn-EM kezelésbe kezdtünk és már 5 nap után az első eredmények láthatóak voltak.
 
 
Minden növényi rész erős növekedést mutatott. Sőt, a kezeléssel a Nematoda támadást is teljesen megelőztük.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-parasztbovebben.blog.hu/api/trackback/id/tr832750976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása